Kor

Efter att ha varit konventionella mjölkbönder i 25 år, beslutade vi oss för drygt tio år sedan att bli ekologiska, ansluta oss till KRAV och föda upp köttdjur i stället. Vi provade lite olika raser men fastnade slutligen för de stora vackra Charolaisdjuren, som vi älskar inte minst för deras fantastiska temperament. Under senare år har vi dessutom använt oss av en av de minsta (både i storlek och antal!) köttraserna, den lilla Dexterkossan som ursprungligen kommer från de Brittiska öarna och som förutom att dom är oerhört söta, också ger köttet en mycket delikat smak, eftersom de föredrar lite annorlunda föda än de “vanliga” köttdjuren.

Näsuddens första Dextertjur Roffe

Vi har för närvarande en mycket snygg svart Dextertjur vid namn Aron, som går och betäcker våra Charolaiskvigor i sommar. Det innebär att förstakalvarna föder små och behändiga kalvar och får lätta förlossningar. Dessa korsningsdjur blir självklart inte heller så väldigt stora som vuxna, och detta kött lämpar sej därför utmärkt att sälja i lådor.

 

 

 

 

Stilig Charolaisko på sommarbete

Våra djur föds och växer upp i stora fina hagar och lever ett så naturligt kossa-liv som det bara är möjligt i Sverige. Vi månar om våra djur och vill att de skall behandlas med vänlighet och respekt ända in i det sista. Vi väljer därför att använda oss av slakterier i närområdet, företag med god kunskap och gott rykte.

Besökare är hjärtligt välkomna för att titta och hälsa på djuren!